bsc

Campioni pentru viata


Campioni pentru viata

In urma cu 10 ani, cand am decis sa infiintez un club sportiv, stiam ca lumea ce ne inconjoara e plina de pericole pentru copii si ca, noi antrenorii trebuie sa ne asumam rolul de a face echipa cu parintii pentru a le proteja copiii de toate nenorocirile si tentatiile care, din pacate, ii inconjoara. Ne-am luat in serios acest rol, ne-am preocupat de mediul in care cresc si se antreneaza copiii, am functionat ca un adevarat “antivirus”, i-am protejat chiar daca uneori asta a insemnat sa ne despartim de cei care nu au dorit sau nu au putut sa se tina departe de ceea ce noi consideram ca este rau. Si continuam zi de zi sa facem asta.

De-a lungul timpului, ne-am implicat in campanii sociale, in campanii de ajutorare a celor aflati la mare nevoie. Chiar daca suntem o echipa de oameni optimisti, veseli si cu mintea deschisa... exista momente de tristete in viata noastra, exista povesti tragice in lumea care ne inconjoara, pe langa care nu putem sa trecem fara sa ne implicam.

Dar, din pacate, exista cazuri tragice, in care e prea tarziu, in care ajutorul nostru nu mai poate fi de folos. Acestea dor, dor si lasa urme in suflet... si de fiecare data ne gandim cum am putea sa facem sa nu se mai intample niciodata niciunui copil.

In urma cu cateva zile, un bun amic m-a cautat si mi-a povestit plangand ca medicii au constatat ca fiul lui este dependent de droguri. M-a durut fiecare lacrima a ce ii curgea pe obraz in timp ce povestea. Ce sa fac? Sa ii spun ce ar fi trebuit sa faca pentru a nu se ajunge aici? Era tarziu.

 

Tot ce putem sa facem noi, este sa continuam sa ne implicam cu toate fortele noastre in prevenire, sa facem continuu ceva pentru ceilalti copii care TREBUIE tinuti departe de aceasta nenorocire.

Daca pentru sportivii nostrii ne dorim victorii, medalii, trofee – intr-un cuvant rasplata pentru sutele de ore de antrenamente, pentru noi - manageri de cluburi si antrenori – ne dorim sa atingem si acest obiectiv social: lupta antidrog prin sport. Masuram succesul nostru in aceasta campanie nu prin numarul de medalii, ci prin numarul de copii. Cu cat mai multi copii putem aduce la sport, cu atat mai putini copii vor ajunge in partea umbrita a societatii, acolo unde bautura, tigarile, drogurile si infractiunile sunt la ele acasa.

 

A aduce copilul la sport nu este echivalent cu a ajunge campion in sportul pe care il practica. Am auzit uneori spunandu-se “e prea mic de inaltime pentru a ajunge mare inotator” sau “e prea gras si nu va putea ajunge campion ”. Totusi, acesti oameni stiu ca aducandu-i in continuare la sport, copiii lor vor ajunge campioni pentru viata, in orice vor face. A aduce copilul la sport echivaleaza cu semnarea unui contract de garantie... pentru o viata lipsita de pericole si nenorociri. Prima lectie de sport (indiferent care este acesta) inseamna castigarea primului pariu impotriva RAULUI care exista in aceasta lume. Fiecare lectie nu este o cheltuiala, ci o investitie in sanatatea si, uneori chiar in viata copilului.

Desigur, unii parinti vor spune ca ei discuta cu copiii lor, le spun ce nu este bine si ce nu au voie sa faca. E o metoda, dar nu intotdeauna 100% eficienta. Este benefica discutia, dar nu echivaleaza cu aplicarea unei “centuri de siguranta”. Solutia este sa nu se poata altfel, sa nu existe cale de interpretare, portita de scapare.

Daca sunt sportiv, trebuie sa am grija ce mananc, cand mananc, cat dorm, cum ma imbrac. Daca vreau sa fac sport NU AM VOIE sa beau, sa fumez, sa ma droghez. Daca merg la sport, NU AM TIMP sa beau, sa fumez, sa ma droghez. Daca fac parte din “familia” unui club,  toti membrii familiei ma vor apara de rau si eu, la randul meu, ii voi apara pe ceilalti. Suntem in siguranta si nimic rau nu ne poate atinge.

Fiecare parinte este dator sa-si protejeze copilul.


bsc