bsc

Nu trimiteti copiii la sport, mergeti si faceti sport cu ei!


Nu trimiteti copiii la sport, mergeti si faceti sport cu ei!

 

Toți cunoaștem, într-o mai mica sau mai mare măsură, beneficiile sportului. De la teorie până la practică este însă cale lungă. Mai știm toți că în România ultimilor două zeci de ani nu prea se mai face sport, și că cele două ore de sport de la școală nu sunt nici pe departe suficiente. Suntem printre primele locuri în Europa la procentul de persoane supraponderale, ca să nu mai spunem că un copil din doi este obez, obezitatea având foarte grave consecințe asupra sănătății. Ne hrănim prost, nu facem mișcare, nu dormim suficient, suntem stresați, iar asta se vede atât la nivel personal, cât și la nivel de societate.

 

Văd din ce în ce mai des, dar mi-ar plăcea să fie și mai des, cum părinții caută și găsesc soluții de a face sport împreună cu copiii lor. Căci ce exemplu mai bun pot avea copiii de cât să-și vadă părinții sănătoși și fericiți făcând mișcare, arătându-le cât de important este să practici un sport într-o lumea atât de agitată și stresată ca cea în care trăim.

 

Aud însă și multe scuze, ca de exemplu eterna lipsă de timp sau vremea urâtă sau lipsa spațiilor adecvate. Atunci când există dorință și voință, totul se poate. Și am foarte multe exemple în acest sens care-mi susțin punctul de vedere. În plus cum îți poți motiva mai bine copilul să facă sport sau să mănânce sănătos dacă tu, ca părinte, nu faci asta?

 

Un exemplu elocvent sunt mămicile care-și iau bebelușii la ora de aerobic, zumba etc. Sau părinții care merg pe role împingând de cărucior. Sau părinții care aleargă cu copilul ținut în marsupiu. Sau părinții care-și duc copiii la bazin special amenajat pentru bebeluși în timp ce ei pedalează, aleargă, înoată în acea oră.

 

Cred că trebuie să ne gândim foarte serios la importanța sportului în general, dar și a sportului  ( activitatilor in general ) practicat în familie:

-  Sportul oferă momente de bucurie, de energie pozitivă, de libertate și eliberare a stresului;

-  Sportul te îndeamnă să faci lucruri de calitate pentru tine, pentru corpul, mintea și sufletul tău, în loc de a sta în fața televizorului sau butonând telefonul;

-  Pe lângă faptul că a venit primăvara și practicarea sportului în natură înseamnă sănătate curată, crearea unei comunități de părinți cu copii adepți ai mișcării nu poate fi decât benefică;

-  Copiii ai căror părinți practică împreună cu ei un sport sunt mult mai veseli, mai deschiși, mai comunicativi, au mai multă încredere în ei;

-  Sportul în familie poate rezolva chiar probleme grave de comportament, depresii, întărește relațiile în familie și creează oportunități de a discuta anumite situații evitate până atunci;

-  Competițiile organizate în familie sau între familii nu fac decât să deschidă apetitul tuturor pentru joacă, competitivitate constructivă, ambiție și curajul de a fi din ce în ce mai bun, pentru că în mediul familial nimeni nu te judecă și nu te penalizează, sau așa ar trebui să de întâmple, ci doar te încurajează să mergi mai departe cu capul sus;

-  Ce poate fi mai ambițios decât un copil care reușește să-și ajungă sau chiar să-și depășească părintele în întrecere, dovedind astfel că a avut un model bun de la care a avut ce învăța?

-  Ce momente pot fi mai frumoase decât cele în care râdem și ne amuzăm de situațiile create împreună?

 

Sportul în familie în seamnă atmosferă caldă, de iubire, de sprijin, de effort comun, de înțelegere a plusurilor și minusurilor în comunicare, dar și în activitățile practicate, de descoperire reciprocă și chiar de auto cunoaștere, elemente atât de importante în dezvoltarea armonioasă și sănătoasă, din toate punctele de vedere, a unui copil și în întreținerea unor relații frumoase și de încredere reciprocă în familie.

 

Sportul nu înseamnă a deveni obsedat de câștig sau rezultate, sportul trebuie făcut cu zâmbetul pe buze, cu încredere, consecvență și înțelegere, pentru că poate la peste 40 de ani nu vom mai fi capabili de ceea ce reușesc să facă, cu atâta ușurință, copiii noștri . Dar asta nu trebuie să constituie o piedică în a continua să facem mișcare împreună și în a ne crea mediul și ocaziile pentru a face sport și a ne juca și distra împreună.

 

În plus, sportul înseamnă moment petrecute împreună. Simplu. Și ce poate fi mai important de atât?


bsc