bsc

Nu trimiteti copiii la sport, mergeti si faceti sport cu ei!


Nu trimiteti copiii la sport, mergeti si faceti sport cu ei!

 

ToÈ›i cunoaÈ™tem, într-o mai mica sau mai mare măsură, beneficiile sportului. De la teorie până la practică este însă cale lungă. Mai È™tim toÈ›i că în România ultimilor două zeci de ani nu prea se mai face sport, È™i că cele două ore de sport de la È™coală nu sunt nici pe departe suficiente. Suntem printre primele locuri în Europa la procentul de persoane supraponderale, ca să nu mai spunem că un copil din doi este obez, obezitatea având foarte grave consecinÈ›e asupra sănătății. Ne hrănim prost, nu facem miÈ™care, nu dormim suficient, suntem stresaÈ›i, iar asta se vede atât la nivel personal, cât È™i la nivel de societate.

 

Văd din ce în ce mai des, dar mi-ar plăcea să fie È™i mai des, cum părinÈ›ii caută È™i găsesc soluÈ›ii de a face sport împreună cu copiii lor. Căci ce exemplu mai bun pot avea copiii de cât să-È™i vadă părinÈ›ii sănătoÈ™i È™i fericiÈ›i făcând miÈ™care, arătându-le cât de important este să practici un sport într-o lumea atât de agitată È™i stresată ca cea în care trăim.

 

Aud însă È™i multe scuze, ca de exemplu eterna lipsă de timp sau vremea urâtă sau lipsa spaÈ›iilor adecvate. Atunci când există dorință È™i voință, totul se poate. Și am foarte multe exemple în acest sens care-mi susÈ›in punctul de vedere. În plus cum îÈ›i poÈ›i motiva mai bine copilul să facă sport sau să mănânce sănătos dacă tu, ca părinte, nu faci asta?

 

Un exemplu elocvent sunt mămicile care-È™i iau bebeluÈ™ii la ora de aerobic, zumba etc. Sau părinÈ›ii care merg pe role împingând de cărucior. Sau părinÈ›ii care aleargă cu copilul È›inut în marsupiu. Sau părinÈ›ii care-È™i duc copiii la bazin special amenajat pentru bebeluÈ™i în timp ce ei pedalează, aleargă, înoată în acea oră.

 

Cred că trebuie să ne gândim foarte serios la importanÈ›a sportului în general, dar È™i a sportului  ( activitatilor in general ) practicat în familie:

-  Sportul oferă momente de bucurie, de energie pozitivă, de libertate È™i eliberare a stresului;

-  Sportul te îndeamnă să faci lucruri de calitate pentru tine, pentru corpul, mintea È™i sufletul tău, în loc de a sta în faÈ›a televizorului sau butonând telefonul;

-  Pe lângă faptul că a venit primăvara È™i practicarea sportului în natură înseamnă sănătate curată, crearea unei comunități de părinÈ›i cu copii adepÈ›i ai miÈ™cării nu poate fi decât benefică;

-  Copiii ai căror părinÈ›i practică împreună cu ei un sport sunt mult mai veseli, mai deschiÈ™i, mai comunicativi, au mai multă încredere în ei;

-  Sportul în familie poate rezolva chiar probleme grave de comportament, depresii, întăreÈ™te relaÈ›iile în familie È™i creează oportunități de a discuta anumite situaÈ›ii evitate până atunci;

-  CompetiÈ›iile organizate în familie sau între familii nu fac decât să deschidă apetitul tuturor pentru joacă, competitivitate constructivă, ambiÈ›ie È™i curajul de a fi din ce în ce mai bun, pentru că în mediul familial nimeni nu te judecă È™i nu te penalizează, sau aÈ™a ar trebui să de întâmple, ci doar te încurajează să mergi mai departe cu capul sus;

-  Ce poate fi mai ambiÈ›ios decât un copil care reuÈ™eÈ™te să-È™i ajungă sau chiar să-È™i depășească părintele în întrecere, dovedind astfel că a avut un model bun de la care a avut ce învăța?

-  Ce momente pot fi mai frumoase decât cele în care râdem È™i ne amuzăm de situaÈ›iile create împreună?

 

Sportul în familie în seamnă atmosferă caldă, de iubire, de sprijin, de effort comun, de înÈ›elegere a plusurilor È™i minusurilor în comunicare, dar È™i în activitățile practicate, de descoperire reciprocă È™i chiar de auto cunoaÈ™tere, elemente atât de importante în dezvoltarea armonioasă È™i sănătoasă, din toate punctele de vedere, a unui copil È™i în întreÈ›inerea unor relaÈ›ii frumoase È™i de încredere reciprocă în familie.

 

Sportul nu înseamnă a deveni obsedat de câÈ™tig sau rezultate, sportul trebuie făcut cu zâmbetul pe buze, cu încredere, consecvență È™i înÈ›elegere, pentru că poate la peste 40 de ani nu vom mai fi capabili de ceea ce reuÈ™esc să facă, cu atâta uÈ™urință, copiii noÈ™tri . Dar asta nu trebuie să constituie o piedică în a continua să facem miÈ™care împreună È™i în a ne crea mediul È™i ocaziile pentru a face sport È™i a ne juca È™i distra împreună.

 

În plus, sportul înseamnă moment petrecute împreună. Simplu. Și ce poate fi mai important de atât?


bsc